Friday, February 23, 2018

Faedah Kesihatan Asid Lemak Omega 3

Asid Docosahexaenoic dan asid eicosapentaenoic ialah asid omega-3 utama yang tubuh gunakan untuk proses-proses tubuh. Ia didokumenkan dengan baik yang kuantiti EPA dan DHA yang mencukupi di dalam diet dapat membantu:


Galakkan Jantung Sihat
• Menyokong peredaran darah yang sihat.
• Mengekalkan tahap normal, triglycerida yang sihat.1
• Mengekalkan fungsi kardiovaskular yang sihat.2

 Galakkan Kesihatan Mata dan Kognitif
• Perkembangan dan penyelenggaraan normal bagi otak, mata dan system.3
 • Perkembangan kognitif normal pada kanak-kanak.
• Menyokong pembangunan sel-sel otak bayi dan penglihatan.4

Mengurangkan peradangan:
• Mengurangkan keradangan sendi dan kesakitan.5
• Meningkatkan kelenturan sendi.

Bagaimana untuk memilih omega-3 terbaik? 
Menurut Persatuan Jantung Amerika, jenis ikan tertentu boleh mengandungi paras raksa tinggi, PCBs, dioksina , dan pencemar alam lain. Maka, ia amat penting memilih minyak ikan omega-3 yang melalui satu proses penapisan yang ketat, termasuk proses penyulingan molekul bagi menyingkirkan bahan-bahan cemar berpotensi dan meastikan ketulenan dan keselamatannya.

Ada satu pilihan omega 3 terbaik boleh kita pilih. klik sini



References: 1 Harris WS (1997). "n-3 fatty acids and serum lipoproteins: human studies". Am J Clin Nutr 65 (5 Sup.): 1645S–1654S. PMID 9129504. 2 Kwak SM, Myung SK, Lee YJ, Seo HG (2012-04-09). "Efficacy of Omega-3 Fatty Acid Supplements (Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid) in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease: A Meta-analysis of Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled Trials". Archives of Internal Medicine 172 (9): 686–94. doi:10.1001/archinternmed.2012.262. PMID 22493407. 3 Perica MM, Delas I (August 2011). "Essential fatty acids and psychiatric disorders". Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition 26 (4): 409–25. doi:10.1177/0884533611411306. PMID 21775637. 4 Nutrition Research Program, Child and Family Research Institute, Department of Paediatrics, University of British Columbia (2008) ‘Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain.’ Brain Res. 2008 Oct 27;1237:35-43. doi: 10.1016/j. brainres. Epub 2008 Sep 9. 5 Miles EA, Calder PC (June 2012). "Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis.". The British journal of nutrition. 107 Suppl 2: S171–84. doi:10.1017/S0007114512001560. PMID 22591891

No comments:

Post a Comment